Részletes adatlap

Idézet a Gerendaházak magazinból: Nem csupán a friss faillat varázsolja el a látogatót, hanem a lenyűgözően precíz megmunkálás, a gerendák illeszkedésének mérnöki pontossága, a szerkezetek bonyolult kapcsolódásának szépsége és a fa gyönyörű anyagának látványa is.

– Mi úgy terveztük, hogy itt is szeretnénk megöregedni – mondja a ház huszonéves asszonya, Ági, karján a gyönyörű szemű Anna babával. – Ide jöhetnek majd a leendő kistestvérek is, őrájuk is gondoltunk a ház kialakítása során. Férje, Zsolt tapasztalt faházlakó, hiszen tizenéves kora óta élt szüleivel ugyancsak egy finn gerendaházban. Ennek a „régi” háznak a szomszédságában áll (és nagy részben az ihletet is innen nyerte) a fiatalok otthona. A régi jelző azért is idézőjeles, hiszen a jól megépített finn gerenda- és rönkházak az „idős” életkort csak több száz év után érik el.

A tervrajz alapján Finnországban legyártott, méretre szabott 12 centiméter szélességű, nagy sűrűségű északi fenyőgerendák egy 10 centiméteres szigetelést kaptak, amit egy 2 centis, szintén saját gyártmányú hajópadló fed a belső terek felé. A háznak így kitűnő a hőszigetelése (U=0,26), amely minden szigorú előírásnak megfelel. A ragasztott, 8 százalékra szárított tömörgerenda egyrészt „bútorminőséget” képvisel, másrészt a műszárítás folytán a ház a későbbiekben már nem „mozog”, zsugorodik. A födém szokatlanul vastag, 25 centis szigetelést kapott. A masszív gerendaház méreteiben igen tekintélyes: 276 négyzetméter az alapterület. Ebből 66 négyzetméter a terasz és 20 négyzetméter az erkély. A lakótér a két szinten összesen 190 négyzetméter.

Alaprajz

Látványterv

Külső kép

Belső kép